Arbeidsconflicten
Arbeidsconflicten kosten doorgaans veel tijd en negatieve energie: de productiviteit komt onder druk te staan en ongemerkt kunnen de indirecte kosten van zo’n conflict torenhoog oplopen. Veelal wordt mediation ingezet op doorverwijzing van de bedrijfsarts. Vaak is er samenhang met een conflict en arbeidsongeschiktheid. Ook in teams kunnen conflicten ontstaan die enorme spanningen tussen (groepen van) werknemers veroorzaken.
Als je er samen niet uit komt of de bedrijfsarts adviseert mediation omdat er spanningen zijn ontstaan in jouw werkrelatie. Dan kan arbeidsmediation prima helpen om tot een voor beide partijen acceptabele oplossing te komen. Die oplossing hoeft lang niet altijd het vertrek van een werknemer in te houden. Daarover bestaan helaas veel misverstanden.
Wet Verbetering Poortwachter
Arbeidsmediation heeft via de Wet Verbetering Poortwachter, de Werkwijzer Arbeidsmediation en de Stecr-werkwijzer een rol gekregen in de re-integratie spelregels. Wanneer een werkgever en werknemer (of werknemers onderling) met elkaar in gesprek gaan met een mediator, voldoen zij aan de verplichtingen die een goede werkgever en werknemer hebben, als er problemen op de werkvloer zijn.
De looptijd van een arbeidsmediation
Het is belangrijk dat de mediator alle partijen voldoende tijd geeft om tot een oplossing te komen. Tegelijkertijd mag ook voortang worden verwacht. Daarnaast moet een arbeidsconflict ook niet langer duren dan nodig. Hoe langer het duurt, hoe groter de druk en stress die mensen ervaren, en hoe meer geld het kost.